Ladda ned Åtgärder mot övergödning i Mälarnära vattendrag
Sammanfattning
Bakgrund
Delprojektets namn: Åtgärder mot övergödning i Mälarnära vattendrag
Startdatum: 2017-01-01
Slutdatum: 2024-06-30
Parter: Länsstyrelsen i Västmanland län, Mälarens vattenvårdsförbund och Västerås Stad
Delprojektets mål: Inspirera markägare att genomföra åtgärder mot övergödning.
Förväntade resultat:
- Etablering av en demonstrationsanläggning med målet att nå ut med information om åtgärder mot näringsläckage till ett stort antal lantbrukare.
- Stödja markägare i åtgärdsarbetet avrinningsområdesvis.
- Nå ut till minst 500 lantbrukare, dels genom personliga kontakter inom projektverksamheten, dels som besökare till demonstrationsanläggningen.
Delprojektet ”Åtgärder mot övergödning i Mälarnära vattendrag” spänner över avrinningsområden för sju vattendrag i Västmanlands län:
- Vibybäcken
- Lillån
- Norsabäcken
- Stäholmsbäcken
- Bodabäcken
- Asköbäcken
- Limstabäcken
Områdena kring Mälaren präglas av ett flackt landskap med hög andel lerjord och ett intensivt jordbruk. Övergödningen i detta område är kraftig i både vattendrag och sjöar.
Inom projektet har de sju huvudvattendragen i avrinningsområdena provtagits under 2020 och 2021. De vattenkemiska analyserna visar att vattnet i alla sju vattendragen har höga halter fosfor och kväve och att höga halter ofta sammanfaller med höga vattenflöden.
Målet med projektet är att stödja och inspirera markägare att genomföra åtgärder mot övergödning med optimerad kostnadseffektivitet. Åtgärderna ska bidra till att uppnå god vattenstatus och god motståndskraft mot klimatförändringar i ett avrinningsområde. I projektet ska fokus ligga på att skapa intresse och engagemang bland markägare genom en nära dialog för att få tillstånd åtgärder som minskar näringsläckaget till de utpekade vattendragen. För att skapa förtroende är det viktigt är att de åtgärder som kommuniceras med markägare är utformade så att de är till nytta för både lantbruket och miljön.
Projektet ingår i ett större delprojekt (C7) inom LIFE IP Rich Waters, där olika modeller för åtgärdssamordning testas. Det delprojektet är indelat i:
- C7.1: Åtgärder mot övergödning i Mälarnära vattendrag. Drivs av Länsstyrelsen i Västmanlands län.
- C7.2: Åtgärder mot övergödning i Kiladalen: Lokalt vattenkansli. Drivs av Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund.
- C7.3: Åtgärder mot övergödning i Hågaån. Drivs av Uppsala kommun.
Resultat
Målet med projektet var att stödja och inspirera markägare att genomföra åtgärder mot övergödning med optimerad kostnadseffektivitet. Åtgärderna ska bidra till att uppnå god vattenstatus och god motståndskraft mot klimatförändringar i ett avrinningsområde. I projektet har fokus legat på att skapa intresse och engagemang bland markägare genom en nära dialog för att få tillstånd åtgärder som minskar näringsläckaget till de utpekade vattendragen.
Inom projektet har en demonstrationsanläggning etablerats på en större lantbruksgård. Vid anläggningen kan besökare se och lära sig om åtgärder på plats i jordbrukslandskapet. Därtill har en analys av möjliga åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten i åtgärdsområdet genomförts och drygt 100 markägare har erbjudits stöd för att genomföra åtgärder som minskar näringsläckage. Med utgångspunkt i åtgärdsanalysen har sex konkreta åtgärdsförslag tagits fram i dialog med markägare.
När denna rapport skrivs har arbetet med att planera och genomföra åtgärderna precis påbörjats, varpå inga effekter i miljön kan redovisas.