Tre multifunktionella vattenparker har anlagts inom LIFE IP Rich Waters. Johannisbergs våtmarkspark i Västerås stod klar i september 2021, Gottsunda dagvattenpark i Uppsala i maj 2022 och Smedjebackens vattenpark i oktober 2023. Tanken med alla tre parkerna är att vattnet ska renas, den biologiska mångfalden ska gynnas och vi människor ska kunna njuta av området för rekreation. Nu har detta utvärderats och följts upp. Eftersom anläggandet har skett vid olika tidpunkter, har uppföljningen kommit olika långt. Men ett tydligt resultat för alla tre vattenparker är att den biologiska mångfalden har ökat.
I både Uppsala och Västerås ser man en markant ökning av den biologiska mångfalden. I Gottsunda dagvattenpark gjordes bland annat flera inventeringar av trollsländor.
– Ja, vi gjorde en inventering redan 2017. Då hittade vi en art. Under 2023 gjorde vi fyra separata fältbesök och då registrerade vi 20 arter trollsländor. Vi ser också att antalet arter av landlevande kärlväxter har ökat jämfört med vad som växte här i området innan vattenparken byggdes, säger Christoffer Hallbäck, Uppsala kommun.
I Västerås har man undersökt växter och insekter på land, bottenfauna och fåglar. Bland annat hittade man runt 90 insektsarter.
– De flesta arterna var skalbaggar, men det finns också steklar och bin. Bland bina noterades bland annat smörblommebi, storsovarbi, rödmurarbi, och smalkägelbi. Dessutom har det sällsynta gläntgökbiet påträffats för första gången i Västmanland, vilket är jätteroligt, säger Susanna Hansen, Västerås stad.
Även i Smedjebacken upplevs den biologiska mångfalden ha ökat.
– Det tog inte lång tid efter det att det renade avloppsvattnet leddes om till dammarna förrän djur och insekter började hålla till vid vattenparken. Vi ser många olika fågelarter som letar föda vid dammarna och vi kan också konstatera att trollsländor, fjärilar, spindlar, skräddare, skalbaggar, humlor och bin trivs i den miljö som vi har skapat, säger Martina Andersson, WBAB.
Vattenreningen viktig på lokal nivå
Alla tre vattenparker har också följt upp hur väl vattenreningen fungerar och man ser en tydlig vattenrenande effekt i vattenparkerna i Uppsala och Smedjebacken.
– I Gottsunda dagvattenpark var reningsgraden mycket hög under hela provperioden, som pågick från maj till november. Reningsgraden varierade mellan 60 och 98 procent. För bly, krom, kobolt, zink och vanadin såg vi en reningsgrad på omkring eller över 90 procent, förklarar Christoffer Hallbäck.
– Här i Västerås är resultaten tyvärr lite svårtolkade då flödesmätningen inte fungerade som planerat, men vi ser ändå en minskning av föroreningshalterna i de flesta av mätningarna som har kunnat göras. Vi kommer dock att göra ytterligare provtagning för att kunna utvärdera reningseffekten av vår våtmarkspark, säger Gustav Myhrman, Mälarenergi.
Uppföljningen av vattenreningen i de tre parkerna visar att effekten är liten sett till den totala föroreningsbelastningen på de sjöar och vattendrag som berörs men att den ändå är lokalt viktig och genom att genomföra flera liknande projekt kan en större effekt uppnås.
Tips: webbinarium om själva anläggningsfasen
Den slutrapport som nu har tagits fram beskriver hur respektive vattenpark har arbetat med bland annat uppföljning och kommunikation. Den här rapporten ersätter den tidigare rapporten som samlar lärdomarna från själva anläggningsfasen av de tre vattenparkerna. I våras gästades ett av våra webbinarier av Christoffer Hallbäck, Susanna Hansen, Gustav Myhrman och Martina Andersson som delade med sig av just lärdomar från anläggningen av vattenparkerna.
Här kan du ta del av vårt webbinarium:
Om multifunktionella vattenparker (22 mars 2024)
Här kan du läsa och ladda hem publikationen:
Multifunktionella vattenparker i Uppsala, Västerås och Smedjebacken – slutrapport (september 2024)