PFAS under gränsvärden i kräfta och matfisk

Flygfoto över sjö med skog i bakgrunden och skogsklädda öar i vattnet

Halterna av giftiga PFAS-ämnen i signalkräfta och fisk i Hjälmaren och Mälaren håller sig under EU:s gränsvärden för försäljning till matkonsumtion. Det visar en ny undersökning som Hjälmarens Vattenvårdsförbund låtit göra, med stöd av LIFE IP Rich Waters.

– Det är naturligtvis glädjande besked för våra yrkes- och fritidsfiskare, säger förbundets styrelseordförande Gösta Eriksson. Men samtidigt vet vi att utsläpp av PFAS-ämnen fortgår och det är viktigt att vi fortsätter arbetet med att stoppa spridningen.

Trots att både Hjälmaren och Mälaren är viktiga för såväl kommersiellt insjöfiske som fritidsfiske har det saknats aktuell information om förekomsten av PFAS-ämnen i konsumtionsfisk och kräfta. Nu har en omfattande undersökning kunnat göras med stöd av Rich Waters. Prover har tagits från signalkräfta, abborre, braxen, gädda, gös, siklöja och ål och analyserats för de fyra PFAS-föreningar som ingår i riskbedömningen för livsmedel. Resultaten visar att de uppmätta halterna med marginal ligger under EU:s gränsvärden för försäljning av konsumtionsfisk. Halterna skiljer sig inte heller nämnvärt mellan sjöarna, specifika fångstplatser eller mellan olika fiskarter.

En fisk med uppfläkt skinn på ett bord. På bilden syns en skalpell och två glasburkar.
Provberedning av fisk och kräfta.
Tio kräftor på en skärbräda. Bredvid kräftorna ligger en tumstock.
Foto: Tomas Viktor

När det gäller kostrekommendationer så har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA tagit fram riktvärden för vad som anses vara ett tolerabelt veckointag av PFAS (TVI). Så länge TVI underskrids anses risken för sjukdom eller andra negativa effekter som mycket liten. Med hjälp av de uppmätta halterna i undersökningen kan den ”tolerabla” fiskkonsumtionen från Mälaren och Hjälmaren beräknas till högst en fiskportion per månad för en vuxen. För barn och för kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att skaffa barn gäller Livsmedelsverkets generella rekommendation för konsumtion av insjöfisk högst 2-3 gånger per år.

Vad gäller halter i signalkräfta var de lägre än vad som uppmättes i fisk och marginalen till TVI därmed större. Det ses som ett viktigt besked för fiskare som saluför kräftor från sjöarna, framför allt med tanke på att majoriteten av svenskarna äter kräftor högst några gånger per år.

Det är yrkesfiskare i de båda sjöarna som har bidragit med infångad fisk och signalkräfta till provtagningen. Ytterligare fiskundersökningar har gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet i delar av Mälaren. Totalt har ett hundratal fiskar och 75 kräftor analyserats. Projektet har letts av miljöforskare från Karlssons Ekosystemtjänster.

Tips!

Den 25 september 2024 presenterar Magnus Karlsson från IVL och Anna Eklund från Hjälmarens vattenvårdsförbund resultatet av provtagningen och berättar om vad det betyder för Hjälmarens yrkesfiske. Anmäl dig här!