Dagvattenlösningar – bästa praxis och innovation

Författare: Gustav Myhrman, Mälarenergi

Ladda ned rapporten: Dagvattenlösningar – bästa praxis och innovation

Sammanfattning

1.1 Bakgrund

Delprojektets namn: C9 Storm water solutions – best practice and innovation
Startdatum: Januari 2017
Slutdatum: Juni 2024
Parter: Mälarenergi AB/Mälarenergi Vatten AB, IVL Svenska Miljöinstitutet
Delprojektets mål: Hitta kostnadseffektiva åtgärderna för att minska mängden föroreningar och övergödande ämnen från små dagvattenflöden i stadsområden

Det övergripande målet för åtgärd C9 har varit att hitta de mest kostnadseffektiva åtgärderna för att minska mängden föroreningar och övergödande ämnen från små dagvattenflöden i stadsområden. Detta genom att utvärdera och identifiera de dagvattenflöden som innehåller näringsämnen och föroreningar och därefter hitta lämpliga platser för åtgärder. I delprojektet ingår även att testa och utvärdera både bästa praxis och innovativa filterteknologier.

Kunskapen ska stödja markägare och VA-bolag i deras arbete med att minska föroreningsbelastningen. Kunskapen ska även bidra till hur olika provtagningsprogram och modeller kan utformas för att säkerställa kostnadseffektivitet. Åtgärd C9 ska genom fysiska åtgärder i Västerås stads dagvattenavrinningsområde minska dagvattnets negativa påverkan på Mälaren.

Under projektets gång har nya erfarenheter och förändrade förutsättningar resulterat i att projektets omfattning och innehåll har justerats. Denna rapport syftar till att redogöra för resultaten så som actionbeskrivningen är formulerad efter justeringar:

Analys av dagvatten från olika områden, sett ur ett årstidsperspektiv

Utifrån resultat från provtagning ska dagvattenföroreningarna analyseras med avseende på fosfor och föroreningar. Dessutom görs en uppskattning av hur mycket kombinerade avloppsystem påverkar mängden fosfor i dagvattnet. Aktiviteten ska undersöka var de högsta halterna av fosfor och föroreningar i den urbana miljön återfinns. Teoretiska modeller för föroreningsnivåer i dagvatten från olika ytor kommer att jämföras med mätningar.

Koppla lämpliga platser med lämplig teknik för medelstora dagvattenutsläpp

Målet med denna aktivitet är att välja lämpliga anläggningar och lämpliga platser utifrån provtagningen i aktivitet 1 för att minska mängderna av fosfor och föroreningar. Matchningen kommer att göras med bästa tillgängliga teknik på marknaden.

Installation, testning och underhåll av bästa praxis-anläggningar

Målet med denna aktivitet är att testa och utvärdera olika typer av anläggningar för rening av fosfor och föroreningar. Arbetet kommer att innefatta installation, testning och underhåll av olika typer av dagvattenanläggningar på två platser i dagvattensystemet (valda som ett resultat av delaktivitet 1 och 2). Planen är att installera två anläggningar med två olika typer av filter; en anläggning med artificiell filtermedia och en anläggning med ett växtbäddsfilter/sedimentation.

Utvärdering av befintliga åtgärder konstruerade av Mälarenergi

Utvärdering av cirka 50 anläggningar för att fördröja och behandla dagvatten som ägs av Mälarenergi.
a. Genom att kategorisera befintliga åtgärder i olika grupper baserat på deras egenskaper och sedan samla in dagvattenprov före och efter en typisk åtgärd från varje grupp kan dess reningseffektivitet utvärderas. Provtagningen kommer initialt att utföras på en åtgärd från varje grupp. Vatten kommer att samlas in varje vecka, under minst 4 veckor i följd.
b. Resultat från analyserat dagvatten kommer sedan att jämföras med olika faktorer, såsom byggkostnader, storlek, plats i dagvattennätet etc. Syftet är att identifiera vinnande faktorer för design och plats avseende åtgärder för dagvatten.

Workshop om innovativa teknologier
En workshop kommer att hållas för att samla olika intressenter inom området och diskutera innovativa sätt att minska de negativa effekterna av dagvattenförorening på recipienter. Målet med workshopen kommer inte att vara nya teknologier, utan syftar till att ta ett holistiskt tillvägagångssätt för att hitta de faktorer där störst effekt kan uppnås. Detta kan till exempel handla om lagar, arbetsmetoder eller andra förändringar i vårt beteende som kan påverka kvaliteten på dagvatten.

Sammanställning och utvärdering av resultaten från aktivitet 1–5
Resultaten från aktiviteterna ovan kommer sammanställas och analyseras. Resultaten kommer att användas i utarbetandet av en plan för ytterligare investeringar hos Mälarenergi Vatten AB. Resultaten kommer också att valideras i förhållande till befintliga standarder inom vattenförvaltningsområdet för Norra Östersjöns avrinningsområde. Dessa standarder är idag mer teoretiska och vi kan jämföra med praktiska mätningar. Jämförelser kommer också att göras med standardvärdena i datamodellen StormTac, som används av Mälarenergi för dessa ändamål.

Innehållsförteckning