![Äldre vitkalkade byggnader där även en bro över ett vattendrag skymtas.](https://www.richwaters.se/wp-content/uploads/Karmansbo-bruk-2-1024x558.gif)
Detta PM är skrivet utifrån projektet LIFE IP Rich Waters förutsättningar och perspektiv i deltagande i Livsnerv Karmansbo och utgör alltså ingen allomfattande summering eller utvärdering av initiativet i sin helhet.
Inledning
Residens Livsnerv Karmansbo är ett initiativ som genomfördes i Skinnskattebergs kommun mellan den 20 och 30 augusti 2024 inom ramen för politikområdet Gestaltad Livsmiljö. Livsnerv Karmansbo har växt fram utifrån de förutsättningar som givits genom i första hand projektet Kulturella kraftfält på landsbygden (som drivs av Region Örebro län i samarbete med Region Västmanland) vilket möjliggjorde att arrangera just ett så kallat ”residens”.
Initiativet fokuserade på hur natur- och kulturvärden kan kombineras för att skapa hållbara livsmiljöer (ur olika samhälleliga perspektiv) genom bred samverkan och konstnärliga processer. Hedströmmen, som rinner genom Karmansbo, spelade en central roll i initiativet och lyftes fram som en livsnerv för både historisk beskrivning och framtida utveckling.
Hur kan en plats som Karmansbo bäst förvaltas och utvecklas till att möta olika och ibland motstridiga intressen som natur- och kulturmiljöintressen? Hur kan myndigheter, näringsliv och civilsamhälle samverka för att utveckla platser som Karmansbo in i en framtid?
Vad var Livsnerv Karmansbo?
Initiativet bestod av ett tio dagar långt residens där sju deltagare från olika gestaltande discipliner, som arkitektur, konst och film, bjöds in att utforska Karmansbo som plats med fokus på dess kulturhistoriska betydelse kopplat till de höga naturvärden som finns på och runt platsen. Med Hedströmmen som utgångspunkt skapade deltagarna berättelser och verk som belyser platsens komplexitet, från industrihistorien till nutida miljöutmaningar.
Residenset skulle ge nya perspektiv på platsutveckling genom tvärdisciplinära, gestaltningsmässiga och konstnärliga processer. Deltagarnas arbeten förväntades belysa hur naturvård, kulturarv och moderna behov kan samexistera och bidra till en bredare dialog mellan myndigheter, civilsamhälle och näringsliv. De insikter som genererades ska fungera som en metod för att främja hållbar utveckling av livsmiljöer i Västmanland.
Initiativet har inte haft någon helt tydlig målbild och inte heller en fastställd, detaljerad plan från början utan har växt fram dynamiskt i en agil process. Kort sagt, initiativet följde inte en strikt förutbestämd väg, utan har snarare växt fram i gemensamt lärande och justerande under resans gång.
Livsnerv Karmansbo och residenset genomfördes inom ramen för samverkan i ytterligare samarbete med Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västmanlands läns museum, Vattenmyndigheten i norra Östersjöns vattendistrikt, projektet LIFE IP Rich Waters, GRIP on LIFE IP, Västmanlands läns hemslöjdsförbund samt Region Västmanland genom Resurscentrum film Västmanland, enheten Samhällsutveckling inom den regionala utvecklingsförvaltningen, Västmanlands läns museum och projektet Kulturella kraftfält på landsbygden, som drivs av Region Örebro län i samarbete med Region Västmanland. I processledning och sitt operativa genomförande drevs initiativet av den regionala verksamheten Resurscentrum konst Västmanland som höll ihop samarbetet. I genomförandet var Ekomuseum Bergslagen värd för residenset i samarbete med Hembygdsföreningen Karmansbo Bruksmilö.
Varför Karmansbo?
Karmansbo är en historisk och symboliskt laddad plats, formad av Hedströmmens forsande och livgivande vatten. Genom sekler har vattnet drivit smedjor och kraftverk, vilket lagt grunden för både lokal och nationell industriell utveckling.
Idag möts här flera samtidens samhällsutmaningar – från behovet av att skydda kulturarv och hotade arter, till kravet på energieffektivitet och klimatåtgärder. Hedströmmen har en artrikedom med bland annat den utrotningshotade flodpärlmusslan som behöver få bättre livsvillkor, till exempel genom anläggande av en faunapassage. En faunapassage skulle i sin tur vara utmanande i relation till att Karmansbo bruksmiljö är byggnadsminne. Klimatutmaningar som ökad vattenavrinning kan också på sikt hota kulturarvet.
Karmansbo utgör därför en idealisk plats för att undersöka hur olika intressen kan balanseras och integreras i framtida utvecklingsstrategier.
LIFE IP Rich Waters roll
Rich Waters tackade ja till en inbjudan om att delta i och delfinansiera initiativet på grund av kopplingen till konflikten kulturmiljö och naturmiljö som Rich Waters jobbat med på fler olika sätt. Anledningen till engagemanget var att kunna vara med och undersöka och utveckla en ny metod för kommunikation av svårhanterliga konflikter vad gäller kultur och natur. Tanken var att se om konstnärliga beskrivningar, gestaltningar och uttryck kunde bidra till några nya perspektiv gällande beskrivningar av problemställning och lösningar på problem som identifierades.
Residenset
Upplägg
Deltagarna introducerades till platsen genom olika presentationer av representanter från Länsstyrelsen, Region Västmanland och andra aktörer, som utifrån sin roller belyste områdets natur-, kultur- och vattenvårdsfrågor. Utifrån dessa perspektiv fick de deltagande i residenset i uppdrag att utveckla sina egna projekt som speglade deras syn på frågan genom presentationerna och sina kreativa uttryck. Genom sitt arbete skulle de berätta om Karmansbo och om platsens utmaningar och potential som samlande plats för olika intressen.
Fördjupad samverkan
Initiativet engagerade lokala och regionala aktörer, inklusive Region Västmanland, Länsstyrelsen, Vattenmyndigheten och civilsamhället. Genom dialoger och workshops skapades nya insikter om hur vatten- och kulturmiljöintressen kan balanseras. Diskussioner om exempelvis faunapassager visade både potentialen och utmaningarna med att återskapa ekologiska samband utan att äventyra kulturarvet.
Initiativet ledde till andra samarbeten, till exempel anlitades en av deltagarna till en vattendag anordnad av ett annat länsstyrelsedrivet projekt och under våren 2025 kommer två andra deltagare att anlitas för att bygga ett platsspecifikt grillhus vid vattnet i Karmansbo. Medel för att göra en utställning med alla deltagare lokalt i Karmansbo under våren och sommaren 2025 har sökts.
Kunskapsutbyte
Residenset fungerade som en testbädd för att utforska hur gestaltande kompetens och konstnärliga metoder kan bidra till platsutveckling ur flera olika perspektiv. Diskussioner om vattenflöden, klimatförändringar och dammars roll främjade en djupare förståelse för platsens utmaningar och men också dess potential.
Gestaltande resultat
Deltagarna producerade en rad verk som speglar Hedströmmens betydelse för platsen Karmansbo. Dessa inkluderade konstverk och digitala berättelser som efter residenstiden gjordes tillgängliga via en AR-app, ”Hubbla”, som besökare kan uppleva platsens historia och dess ekosystem genom.
Resultat
De praktiska resultateten/konstverken gjordes som nämnts tillgängliga via en AR-app, ”Hubbla”.
De processuella resultaten som Livsnerv Karmansbo har utvecklat är framför allt inom nedan tre delar:
- Kunskap och samsyn kring politikområdet ”gestaltad livsmiljö” i kombination med hanteringen av platser och områden med höga naturvärden, framförallt inom de offentliga förvaltningarna länsstyrelse, region och kommun som har i uppgift att hantera respektive område. Initiativet har fungerat som fallstudie för att förstå vad politikområdena är men också att öka förståelsen för respektive samverkande parts roll och ansvar kopplat till arbetet med utvecklingen av en plats.
- Metodutveckling kring hur arbete med gestaltad livsmiljö kan gå till i praktiken i Västmanland. Ett brett samverkansforum mellan myndigheter, näringsliv och civilsamhälle har prövats i hur gestaltande kompetens och konstnärliga processer kan bidra till hållbar samhälls- och platsutveckling. Olika kompetenser och ibland motstridiga intressen som kan föreligga på en plats har försökt mötas.
- Platsutveckling i Karmansbo. Initiativet har konkret arbetat med platsen Karmansbo och genererat gestaltade idéer, en påbörjan till konstverk, möbler och ett rikt arkivmaterial som finns för alla samverkande parter att ta del av. Sex nya ”Hubblor” som berättar om residensets resultat har utarbetats av residensets deltagare och finns att ta del av som besökare i Karmansbo bruksmiljö, varigenom besöksmålet har berikats. Vidare har idéer kring fysisk platsutveckling växt fram, både hos residensets deltagare men också hos samverkande parter – idéer som det finns avsikt att fördjupa och gå vidare med.
Hur kan resultaten användas vidare?
Livsnerv Karmansbo satte vatten i fokus som en central resurs och utmaning. Initiativet visade hur tvärdisciplinära samarbeten och konstnärliga metoder kan hantera komplexa frågor där naturvård, kulturarv och samhällsutveckling möts. Genom att använda resultatet som grund kan Karmansbo fortsätta att utvecklas till ett hållbart och inspirerande exempel på hur vi kan vårda både vårt kulturarv och vår miljö. Nedan några exempel:
Platsutveckling med vattenperspektiv
Hedströmmens roll som både energikälla och ekosystem lyftes fram som central för Karmansbos identitet. Initiativet kan inspirera till vidare utveckling av detta och andra områden, till exempel genom friluftsleder och pedagogiska inslag som synliggör vattenmiljöns historia och framtid.
Modell för samverkan
Livsnerv Karmansbo kan fungera som modell för andra platser som står inför liknande utmaningar. Genom att integrera gestaltande kompetens i arbetet med vattenrelaterade frågor kan nya lösningar växa fram som stärker både miljö och samhälle.
Nya projekt
Ett fördjupat arbete och uppdrag kommer att kopplas till kommunens av Länsstyrelsen beviljade LONA-ansökan som handlar om att utarbeta ny vandringsled i naturreservatet söder om bruksmiljön, eventuella stopp längs vandringsleden samt en grillplats vid Karmansbo bruksmiljö. Ytterligare diskuteras framtida gemensamma ansökningar kopplade till naturmiljö och konstnärlig gestaltning .
Utvärdering och metodutveckling
Efter initiativets avslut genomfördes Region Västmanland två enkätundersökningar och dialogmöten. En enkät besvarades av deltagarna, en annan av arrangörerna. Därutöver utvärderades initiativet i dialog med både Hembygdsföreningen Karmansbo bruksmiljö, Skinnskattebergs kommun, Ekomuseum Bergslagen samt enskilt deltagarna i dialog med Resurscentrum konst Västmanland, Region Västmanland. Här sammanfattas resultaten kort och i urval.
Processen upplevdes av vissa organisationer som något diffus, men den skapade nya kopplingar, samverkansmöjligheter och ökade kunskapen om platsens olika perspektiv. Den belyste också behovet av diskussioner kring natur-, kulturvärden och elproduktion, vilket sträckte sig utanför den ordinarie samverkansgruppen.
Innovationsprojekt som detta kräver tid, men ger också stora resultat. För fortsatt arbete i Karmansbo behövs avgränsningar, strukturer och förankring hos inblandade organisationer.
Den personliga och professionella relationen till platsen stärktes, och förståelsen för dess komplexitet ökade. Vatten har visat sig skapa nya kontakter och en större förståelse för olika uppdrag, vilket kan underlätta framtida samverkan, exempelvis vid krishantering. Samtidigt har organisatoriska och kunskapsmässiga glapp identifierats, särskilt mellan länsstyrelsens och regionens verksamheter.
Initiativet har skapat spin-off-effekter i form av nya ansökningar och framtida samverkan kring andra platser. Det har även tydliggjort att konstnärlig och gestaltande kompetens är värdefulla verktyg för att hantera komplexa frågor och driva förändringsarbete.
Extern kommunikation var en utmaning, delvis för att ”gestaltad livsmiljö” är ett svårt begrepp att förklara och på grund av de olika uppdrag som de samverkande parterna representerar. Regionens fokus på enskilda invånare försvårade kommunikationen av en förvaltningspolitisk fråga som denna. Arbetet visade att kommunikation är starkt kopplat till relationsbyggande och samverkan i sig.
Det dynamiska och agila arbetssättet var ett ovant arbetssätt för flera av de arrangerande parterna. Det ”normala” sättet att driva projekt är att ha ett tydligt mål redan från början. Att arbeta mer utifrån vad som händer varefter är något som skulle vara bra för flera processer då det inte är rimligt eller ens önskvärt att följa en helt utstakad väg. Det gör snarare att allt som bestäms kan uppfattas ha beslutats på förhand vilket troligen hämmar intresset och lusten för att medverka i samråd eller samverkansprocesser.
Diskussion
Initiativet visar att gestaltande kompetens och konstnärliga metoder kan bidra med kunskap till förändringsarbete som plats- och samhällsutveckling och komplettera det traditionella sättet att beskriva och förklara nulägen, processer och önskat resultat. Det deltagarna i detta fall gjorde, och som sällan händer i samrådsprocesser, var att sätta fingret på, och uttrycka det besvärliga och obekväma i processen; bevarande och utveckling av en plats på bekostnad av en utarmad fauna i vattendraget eller omvänt. Alltså att göra en annars tyst röst hörd, att prata om elefanten i rummet, precis så som den står och är.
Den vanligast förekommande samverkansmetoden är samråd där huvudmannen för den aktuella anläggningen/platsen presenterar ett förslag på en åtgärd och en beskrivning av de förväntade konsekvenserna av det för myndigheter, olika berörda och intresserade parter. Det tenderar att bli ganska kantigt och avgränsat med en förutsägbar process där olika intressen står mot varandra och företräds av olika intresseorganisationer.
Det att använda sig av andra mer okonventionella grepp såsom konst kräver dock noggranna förberedelser och ett helt genomtänkt och transparent upplägg vad gäller faktaförsörjningen och presentationen av bakgrundinformation om vad saken gäller och alla för och nackdelar med tänkbara scenarios.
Det ställer inte bara höga krav på arrangören av ett sådant upplägg, det ställer också stora krav på de deltagande parterna. Både i att vara saklig och transparent i framställan av den egna saken och att vara öppen och mottaglig för att ta in och bearbeta nya vinklar och perspektiv som kommer upp och fram i processen.
Den samlade bedöminningen är att initiativet Livsnerv Karmansbo har lett till bättre kunskap om alternativa processer som metod för bättre förståelse och medkänsla för olika intressen i en komplex process. Är det då rimligt och önskvärt att genomföra ett motsvarande projekt på fler platser och i andra sammanhang? Med rätt förutsättningar såsom gott om vilja, engagemang samt tid och pengar så är det slutsatsen som dras. Metoden kan även brytas ner i olika delar och anpassas till den unika platsens kulturmiljö, vattendrag och människorna runt den.