En del av LIFE IP Rich Waters arbete har handlat om att testa olika typer av metoder för att få fart på åtgärdsarbetet på lokal nivå med målet att minska näringsläckage från jordbruket. I Västmanland har angreppsättet varit att Länsstyrelsen i sin myndighetsroll jobbat med stöd och inspiration till markägare. I Södermanland har Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund och Länsstyrelsen i stället haft ett underifrånperspektiv och i Uppsala har kommunen skapat ett vattenråd i Hågaåns avrinningsområde. Nu har alla tre delprojekten beskrivit sitt arbete och sina resultat i varsin slutrapport.
Myndighetsperspektiv i Västmanland
I Västmanland har Länsstyrelsen haft som mål att stödja och inspirera markägare att genomföra åtgärder mot övergödning. Syftet med åtgärderna är att de ska bidra till att god vattenstatus kan nås och att en god motståndskraft mot klimatförändringar kan skapas i ett avrinningsområde. Fokus har legat på att skapa intresse och engagemang bland markägare genom en nära dialog för att få tillstånd åtgärder.
Inom den här delen av projektet har Västerås stad också etablerat en demonstrationsanläggning på Brunnby gård som är en större lantbruksgård utanför Västerås. Vid anläggningen kan besökare se och lära sig om olika typer av åtgärder på plats i jordbrukslandskapet.
Publikation: Åtgärder mot övergödning i Mälarnära vattendrag
Gör ett digitalt besök på demonstrationsslingan på Brunnby gård
Underifrånperspektiv i Södermanland
I Södermanland har man haft ett underifrånperspektiv i sitt arbete. Där har Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund, tillsammans med länsstyrelsen i Södermanland, startat ett lokalt vattenkansli. Kansliet verkar främst för att få till stånd lokala åtgärder mot övergödning i Kiladalen, men ger också stöd i ansökningar för att förbättra vattenmiljön och erbjuder hjälp med underlag för tillståndsansökningar, fältarbeten och geografiska analyser av mark- och vattenförhållanden.
Arbetet har byggt på ett starkt lokalt engagemang från lantbrukare och markägare i Kiladalens område. Det lokala vattenkontorets arbete har dessutom resulterat i en handlingsplan med namnet Kila on, som underlag för fortsatt utveckling och lokal förankring av åtgärdsförslag.
Förutom ett lokalt vattenkansli har projektet i Kiladalen också resulterat i bildandet av en ny lokal vattenförening, Bålsjöns vattenvårdsförening och Kiladalens vattenvårdsförening har stöpts om och arbetat mer inriktat mot åtgärdssamordning.
Publikation: Lokal åtgärdssamordning i Kilaån
Ett vattenråds perspektiv i Uppsala
I Uppsala har kommunen, tillsammans med markägare och ägare av hästgårdar i området, etablerat ett vattenråd, Hågaåns vattenråd. Vattenrådet bistår privata markägare och andra verksamhetsutövare i arbetet med att initiera och genomföra åtgärder. Vattenrådet skapar också en kontaktyta mellan aktörer inom avrinningsområdet och arbetar med informationsspridning. Hittills har vattenrådet bland annat stöttat i åtgärder som gårdsvisa vattenplaner, fosfordammar, fördröjningsytor i diken, dränering, kalkfilterdiken och våtmarker. Kommunen har också medverkat i ett kommunikationsprojekt om hästrelaterade övergödningseffekter vilket involverade hästgårdar och grannkommunerna Upplands-Bro kommun, Ekerö kommun, Vallentuna kommun och Karlskoga kommun.
Publikation: Initiera och planera åtgärder i Hågaåns avrinningsområde