Att anlägga faunapassager i stadsmiljö – steg för steg

Johan Lind, Susanna Hansen och Ulf Andersson tar emot Arkitekturpriset i Västmanland 2020.

Bildtext: Johan Lind, Susanna Hansen och Ulf Andersson tar emot Arkitekturpriset i Västmanland 2020.

I ett av LIFE IP Rich Waters delprojekt har Västerås stad och Mälarenergi anlagt två faunapassager i centrala Västerås. Som ett stöd till andra kommuner, vattenkraftägare eller andra organisationer som planerar att göra samma sak, finns nu en slutrapport som sammanfattar alla arbetsmoment, beslut och ställningstaganden som gjordes under processens gång. – Vi hoppas att rapporten ger en översiktlig bild av vad man kan stöta på för frågor i den här typen av projekt och vilka lärdomar som framkommit under arbetet, säger Susanna Hansen, vattensamordnare Västerås stad.

Läs slutrapporten Erfarenheter och resultat från anläggande av två fiskvägar i Svartån centralt i Västerås

I Mälaren finns ett 30-tal fiskarter varav många söker sig upp i Svartån för reproduktion eller för att hitta föda och nya livsmiljöer. Idag finns mängder med hinder för vandrande fiskar, som dammar och vägtrummor. Det råder också en brist på rinnande vatten, eftersom stora delar av vattendragen har dämts in och är därför mer stillastående än ursprungligen.

– Vi på Västerås stad har under lång tid haft planer på att skapa fri vandringsväg för fisk från Mälaren upp i Svartån; det är ett avgörande steg på vägen mot god status i Svartån. Det var när LIFE IP Rich Waters startade och vi beslöt oss för att bli en part i det projektet som staden fattade ett beslut om att anlägga två faunapassager centralt i Västerås, säger Susanna.

Och nu, efter flera års arbete är de två faunapassagerna anlagda och klara. Faunapassagen vid Turbinbron invigdes redan sommaren 2019 och i september 2024 färdigställdes den andra faunapassagen, vid Falkenbergska kvarnen.

– Tack vare de två faunapassagerna har vi kunnat öppna mer än nio kilometer fri vandringsväg i Svartån och tillgängliggjort stora lekområden som länge varit omöjliga för vandrande fisk att komma åt. Vi har bland annat sett att den rödlistade aspen är tillbaka i Svartån, vilket är glädjande eftersom just aspen var en målart för vårt arbete, berättar Susanna.

Förutom att fiskvandringen nu fungerar har projektet också medfört en ökad kunskap om och ett större intresse för fiskvandring. Åtskilliga studiebesök har genomförts och många har tagit del av projektets erfarenheter.

– Nu hoppas vi att vår slutrapport kan vara till nytta för andra som ska göra liknande projekt. Rapporten innehåller bland annat fakta om de två dammarna, en beskrivning av själva genomförandet, hur utvärderingen gick till och hur vi jobbade med kommunikationsaktiviteter, avslutar Susanna Hansen.

Följ med på ett digitalt studiebesök!

Följ med till den prisbelönta faunapassagen vid Turbinbron i centrala Västerås! Nu kan fisken ta sig från Mälaren och förbi Turbinbrons kraftverk vidare upp i Svartån – för första gången sedan 1891. I filmen berättar Susanna Hansen, Västerås stad och Johan Lind, Mälarenergi om platsens historia, vägen till ett politiskt beslut, tekniska avvägningar och om vad fisken verkar tycka om den nya möjligheten att vandra upp i Svartån.