Multifunktionella vattenparker

Ett barn och en vuxen står vid ett vattendrag med en håv.

Du som arbetar med vatten- och miljöfrågor på en kommun och planerar att anlägga en multifunktionell vattenpark: här delar Uppsala kommun, WBAB, Västerås stad och Mälarenergi med sig av sina erfarenheter och kunskap om just detta. De har anlagt multifunktionella parker som renar dagvattnet från bland annat näringsämnen och tungmetaller samtidigt som miljön i parken gynnar den biologiska mångfalden i området och erbjuder en fin naturmiljö för rekreation och friluftsliv för oss människor. Även Smedjebackens kommun har anlagt en multifunktionell vattenpark. Det handlar om en annan variant, där vattenparken ska fungera som ett extra reningssteg för redan renat avloppsvatten. 

Här kan du ta del av kommunernas gemensamma lärdomar, göra ett digitalt besök i Uppsala vattenpark och lyssna på ett samtal om utmaningar och erfarenheter kring att anlägga just multifunktionella vattenparker!

Utvärderingen visar…

Tanken med alla tre parkerna är att vattnet ska renas, den biologiska mångfalden ska gynnas och vi människor ska kunna njuta av området för rekreation. Under våren 2024 följdes detta upp.

Ta del av utvärderingen!

Illustration med rubriken Så funkar en multifunktionell vattenpark. På bilden syns dammar och förklarande text kring rening och biologisk mångfald.

Hur funkar det?

Hur funkar en multifunktionell vattenpark egentligen? Titta gärna på den illustration som tagits fram som förklarar alla stegen i reningsprocessen som sker i en vattenpark.

Se illustrationen i ett större format!