Lurbo ridklubb i Uppsala har utsetts till Sveriges mest hållbara ridklubb, i en tävling arrangerad av tidningen Ridsport och H&M. Klubben har bland annat fått stöd inom ramen för LIFE IP Rich Waters med en vattenplan för att identifiera och prioritera åtgärder för att minska näringsläckaget från hagarna. UPPDATERING: Lurbo ridklubb vinner även Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris 2021!
– Det är fantastiskt roligt! Priset ger oss inspiration att jobba vidare och kunna involvera fler i klubben i vårt hållbarhetsarbete, säger klubbens ordförande Anna Jonson.
Tävlingsjuryn bestod av ryttarna Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, H&M:s Christina Bjerkander och Ridsports webbchef Lina Nydahl. Enligt en artikel i Ridsport stod Lurbo ridklubb högst upp på samtliga jurymedlemmars lista.
– De har imponerats av att vi har åstadkommit detta själva, utan ekonomiskt stöd av kommunen som äger anläggningen. Vi har visat att det går att arbeta med hållbarhetsfrågor och miljöutmaningar i en vanlig ridklubb, säger Anna Jonson.
Ur juryns motivering:
Klubben har under de här åren visat att det går att ställa om en omodern anläggning – dessutom nära vatten – till en hållbar sådan för såväl hästar som för personal och för den närliggande miljön. Arbetet som klubben har genomfört visar att det går att förändra mossiga attityder, att det går att få såväl unga som äldre medlemmar att gå i samma riktning och att arbetet också inspirerar andra klubbar och föreningar.
Miljöarbetet prioriterat
Det var 2018 som en miljögrupp bildades inom Lurbo ridklubb. Sedan dess har hållbarhetsarbetet fått hög prioritet inom klubben. Till exempel har ungdomssektionen engagerat sig i miljöfrågorna – något som Anna Jonson framhåller som ”väldigt inspirerande och hoppingivande”.
Genom LIFE IP Rich Waters och Länsstyrelsen i Uppsala har Lurbo fått hjälp med en vattenplan och stöd för att söka bidrag till åtgärder. Att arbetet nu uppmärksammas genom hållbarhetspriset betyder mycket, säger Anna Jonson:
– Förhoppningsvis gör tävlingen hållbarhetsfrågan mer attraktiv, både för andra verksamheter som inspireras att ta tag i utmaningar på sin egen anläggning och för till exempel kommuner att vilja vara med och skapa fina och hållbara anläggningar.
Inspiration för andra
Det egna hållbarhetsarbetet är viktigt men Anna Jonson betonar att klubben även vill verka som inspiration och stöd åt andra hästverksamheter. Miljögruppen har börjat skissa på ett informationsmaterial för att dela med sig av lärdomar och erfarenheter.
Här är några av Lurbo ridsklubbs bästa tips för den som funderar på att komma igång med hållbarhetsarbete:
- Skapa en grupp som kan stötta och peppa varandra. Ibland kan det kännas tungt och händelselöst i processen. Ge inte upp!
- Låt kommunen och länsstyrelsen veta att ni vill vara med och göra skillnad för ett hållbart samhälle! Kolla vad som är på gång – det finns säkert bidrag att söka för att till exempel minska ert näringsläckage och förbättra er dagvattenhantering. Be dem att meddela er när ansökningstiden öppnar.
- Ta hjälp! Förutom kommunen och länsstyrelsen kontakta rådgivare i kommunen och sök även kontakt med Life IP Rich Waters, Greppa näringen med flera för att få råd och kontakter som kan hjälpa er mer konkret i ert arbete.
- Vattenplanen har varit ett oumbärligt redskap för oss när vi har sökt bidrag. Den är inte gratis, men det ligger i kommunens och länsstyrelsens intresse att ni bidrar med minskat näringsläckage, så försök att få ekonomisk hjälp med den mot att ni marknadsför dem i all kommunikation och marknadsföring när ni genomför åtgärder för minskat näringsläckage.
- Det finns mycket som man kan göra som inte innebär kostnader, genom att sköta om hagarna: mocka, ta upp matspill och flytta grindarna och matställen då och då, så att det inte trampas på samma ställe hela tiden.
Läs mer:
Lurbo Ridklubb vinner Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris (Tidningen Ridsport 29 mars 2021)
Lärdomar och resultat: Ridskolans miljöarbete tog fart med hjälp av vattenplan
Våra projekt: Vattenplaner för gårdar och avrinningsområden