God vattenplanering gör det lättare för kommunerna att förbättra vattenkvaliteten, och samtidigt ta hänsyn till vattenmiljöernas värden för både människor och djur.
Länsstyrelsen i Stockholm har inom LIFE IP Rich Waters stöttat distriktets kommuner genom att visa goda exempel på vattenplanering. Inom delprojektet arrangerades en rad kunskapsseminarier och workshops för att utbyta erfarenheter.
Under 2018 lanserade Länsstyrelsen i Stockholm en handbok för kommunal strategisk vattenplanering.
Handbok för strategisk kommunal vattenplanering
Handboken är ett verktyg för kommuner som vill komma igång med eller utveckla sitt vattenarbete. Handboken ger förslag på en arbetsmodell som baserar sig på kommunala erfarenheter. Arbetsmodellen beskrivs ur ett processperspektiv med exempel på vad som är viktigt att tänka på i arbetets olika faser. Arbetssätt och inriktning behöver anpassas till varje kommuns förutsättningar men handboken är tänkt som inspiration för att skapa en egen modell i den skala som passar den enskilda kommunen. Handboken kan också användas som stöd till exempel om ni ska ta fram en vattenplan.
Handboken är en produkt av samverkan mellan bland annat länsstyrelserna, kommuner, konsulter, vattenvårdsförbund och andra aktörer.
Under 2020 lanserades webbplatsen vattenplanering.se som samlar kunskap och stöd inom kommunal vattenplanering. Webbplatsen bygger på Handbok för strategisk kommunal vattenplanering.
Relaterade projekt
Vattenplanering med hänsyn till ekosystemtjänster
Kommunal dagvattenplan i Enköping
Läs mer om projektet
Nyhet: Webbinarier och digitala samtal om vattenplanering (20 maj 2021)
Nyhet: Många argument för att arbeta strategiskt med din kommuns vattenarbete (6 maj 2021)
Publikation: Handbok för strategisk kommunal vattenplanering
Extern länk: Vattenplanering.se