Projektutveckling – att skapa ringar på vattnet

En grupp med människor vid vatten med stadsmiljö i bakgrunden.

I LIFE IP Rich Waters har vi arbetat med att genomföra projektet, men också att skapa förutsättningar för nya projekt och ansökningar. I delprojekt för projektutveckling har Mälarens vattenvårdsförbund, Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund och Länsstyrelserna i Södermanland, Stockholm, Örebro och Västmanland medverkat. Arbetet har resulterat i 37 nya beviljade projekt med en sammanlagd budget på drygt 125 000 000 SEK totalt.

Delprojektet för projektutveckling har bidragit till att skapa nya projekt och åtgärder, det vill säga sådana åtgärder som inte omfattas av LIFE IP Rich Waters men som behövs för att möjliggöra god vattenstatus. Till exempel har Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund haft ett samarbetsprojekt tillsammans med Stockholm Resilience Center för att undersöka vägen från bidrag till faktiska åtgärder i landskapet. Vattenvårdsförbundet har också startat ett Interreg-projekt tillsammans med Världsnaturfonden med fokus på övergödning och åtgärdssamordning runt Östersjön, projektet BaltCOP.

Erfarenhetsutbyte och nätverkade är viktiga byggstenar för att skapa nya samarbeten. Aktörerna inom delprojektet har ordnat ett stort antal möten, studiebesök, webbinarier och konferenser. Bland annat startade Länsstyrelsen i Västmanland och Mälarens vattenvårdsförbund ett nätverk för projektutveckling. Nätverket har arrangerat 15 webbinarier och möten där representanter från olika finansiärer har bjudits in, till exempel från Central Baltic Interreg, Region Stockholm, Jordbruksverket och MSB. Inför Jordbruksverkets utlysning av medel för pilotprojekt för att implementera metoden avrinnesområdesvisa-vattenplaner arrangerades två välbesökta webbinarier för att lyfta hur metoden fungerar och för att ge mer information om utlysningen. Sammanlagt har webbinarierna och mötena haft runt 300 deltagare.  

Stöd till kommuner

Vattenvårdsförbunden har kontinuerligt arbetat med att på olika sätt stötta kommuner i deras vattenarbete. Under 2020-2021 genomförde Mälarens vattenvårdsförbund kurser i projektutveckling som gav stöd till kommunerna att utveckla projektidéer och skriva ansökningar. Kurserna resulterade bland annat i en ansökan om gemensam åtgärdssamordnare för Kolbäcksån, som något år senare blev verklighet. Kursen resulterade också i ett paraplyprojekt med ett flertal kommuner som arbetade med åtgärder för att minska övergödningen från hästgårdar.

68 av 74 kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt har deltagit i olika aktiviteter relaterade till projektutveckling. Många mindre kommuner med små resurser behöver mer stöd för att få till nya projekt och åtgärder. Därför har de extra resurser som arbetet med projektutveckling i LIFE IP Rich Waters varit viktiga för att snabba på arbetet.

Internationella utbyten

Rollup med texten Actions for better water utanför ett konferensrum

För att lära sig av andra projekt och länder har även ett flertal internationella utbyten skett. Bland annat besöktes det brittiska LIFE-projektet Natural Course för att ta del av hur de arbetar med privat finansiering av vattenåtgärder. Ett utbyte anordnas också i Västerås med besök från de nordiska länderna med fokus på lärdomar och erfarenheter från arbete med ansökningar till nya strategiska integrerade LIFE-projekt. Utbyten har också skett med våra grannländer kring Östersjön. Under 2025 beviljades projektet Baltic PFAS Resolve som är ett samarbete mellan Länsstyrelser, kommuner, vattenvårdsförbund och universitet från Sverige, Finland, Estland och Lettland för att arbeta med metoder att spåra och hantera PFAS-utsläpp.

De organisationer som varit med i delprojektet om projektutveckling uppger att de har fått mer kunskap om befintlig projektfinansiering och mer kunskap om arbetet att få till nya projekt och samarbeten. Genom den långa projekttiden har organisationerna kunnat prova olika arbetssätt för att få till nya projekt och omvärdera, vilket skapat lärdomar och erfarenhet. Organisationerna har också getts extra tid och resurser till att skapa viktiga nätverk. Nätverk som kommer leva vidare och ge nytta även efter LIFE IP Rich Waters projektslut.

Även om personer byter jobb så kan de samarbeten och kontakter som har knutits leva vidare och generera nya projekt även i framtiden.

Läs mer:

Resultat och utvärdering av arbetet med projektutveckling (slutrapport delprojekt C4)

Nya kontakter och ny kunskap tack vare Rich Waters inspirationsdagar (artikel 19 november 2021)

Prioriteringar, hästgårdar och åtgärdssamordnare fyllde frågestund om LOVA-bidraget (artikel 7 december 2022)

Nätverk för projektutveckling (Mälarens vattenvårdsförbunds webbplats)