Delprojektet har handlat om flera avrinningsområden för vattendrag i Västmanlands län: Limstabäcken, Asköbäcken, Bodabäcken, Stäholmsbäcken, Norsabäcken, Lillån och Vibybäcken. Dessutom berörs två avrinningsområden till Arbogaån – mellan Galten och Lillån och mellan Gravudden och Skedviån.
Målet med delprojektet var att stödja och inspirera markägare att genomföra åtgärder mot övergödning med optimerad kostnadseffektivitet. Åtgärderna ska bidra till att uppnå god vattenstatus och god motståndskraft mot klimatförändringar i ett avrinningsområde. I projektet har fokus legat på att skapa intresse och engagemang bland markägare genom en nära dialog för att få tillstånd åtgärder som minskar näringsläckaget till de utpekade vattendragen.
Inom projektet har en demonstrationsanläggning etablerats på Brunnby gårds som är en större lantbruksgård utanför Västerås. Vid anläggningen kan besökare se och lära sig om åtgärder på plats i jordbrukslandskapet.
Därtill har en analys av möjliga åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten i åtgärdsområdet genomförts och drygt 100 markägare har erbjudits stöd för att genomföra åtgärder som minskar näringsläckage. Med utgångspunkt i åtgärdsanalysen har sex konkreta åtgärdsförslag tagits fram i dialog med markägare.
Delprojektet har ingått i ett större delprojekt för att minska näringsläckage från jordbruksmark genom åtgärder i tre avrinningsområden, där olika modeller för åtgärdssamordning testas. Projektet har starka kopplingar till LEVA-projektet, som lanserades av Havs- och vattenmyndigheten under 2019.
Relaterade projekt
Åtgärder för minskad övergödning i Hågaåns avrinningsområde (Uppsala kommun)
Brunnby gård: Behåll näringen på åkern
Läs mer om projektet
Publikation: Åtgärder mot övergödning i Mälarnära vattendrag – slutrapport (16 september 2024)
Nyhet: Demonstrationsslinga på Brunnby gård visar åtgärder i lantbruket (2 december 2021)
Nyhet: ”Det finns mycket man som lantbrukare kan göra mot övergödning” (25 november 2020)