Strategi för fria vandringsvägar

En bild som visar en grupp människor som diskuterar och skriver på en whiteboard.

Vattendrag bryr sig inte om administrativa gränser. De flyter fritt över kommun- och länsgränser. För att kunna genomföra åtgärder för fria vandringsvägar på ett effektivt sätt och till det bästa för den biologiska mångfalden krävs samsyn, samverkan och samarbete. Detta är särskilt påtagligt när det gäller vandringshinder för fisk, eftersom en åtgärd kan bli verkningslös om inte helhetssynen över vattendraget finns med.

I delprojektet Strategier för fria vandringsvägar har länsstyrelserna i Västmanland, Uppsala, Stockholm, Södermanland och Örebro samarbetat för att överblicken och samsynen ska bli så bra som möjligt över gränserna. Det är ett brett grepp och handlar bland annat om erfarenhetsutbyten, arbetssätt och kulturmiljöfrågor.

I delprojektet har flera studier genomförts, bland annat för att kartlägga hur intressenter av olika slag ser på åtgärder för bättre konnektivitet. Studierna innefattar kontakt med markägare, närboende till dammar, kraftbolag, myndigheter och intresseorganisationer. Andra områden som det här delprojektet har arbetat med är kunskap om vilken effekt olika åtgärder har för livet i och runt vattendragen och kostnadsfrågan för att ta bort en damm och ersätta den med en fors.