Den 23 januari arrangerade Länsstyrelsen i Sörmlands län en workshop med syftet att få en gemensam bild av de olika intressen som finns i Kiladalen. Tanken med workshopen var att kunna börja planera för det gemensamma arbetet för att förbättra vattenkvalitet och annat av betydelse som rör Kilaån.
- Tack vare samtalsledaren Agneta Setterwall fick olika intressen komma till tals på ett strukturerat sätt och heta frågor fick chans att diskuteras i en öppen miljö. Workshopen möjliggjorde många nya kunskaper i sakfrågor och att nya kontakter slöts, säger Ola Pettersson på Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Nu kommer Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund och Länsstyrelsen i Södermanland fortsätta samla alla intressenter kring Kilaån. Redan under workshopen kom det fram idéer till samarbetsformer och arbetsprojekt att arbeta vidare med.
– Vi ska nu arbeta tillsammans för ett fungerande vattenlandskap där jordbruk, planfrågor och kulturmiljö går hand i hand med målet att sänka halterna av närsalter, skapa bra levnadsmiljöer och goda möjligheter för vattenlevande djur och växter, säger Anneli Carlén, på Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.
Workshopen arrangerades som ett led i arbetet inom projektet Lokalt vattenkontor, LIFE IP Rich Waters. Projektet syftar till att förbättra vattenkvaliteten så att vi kan nå god status i våra sjöar och vattendrag.
Medverkande på workshopen:
- Representanter från flera enheter och avdelningar på Länsstyrelsen i Södermanlands län,
- Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund,
- Kila Hembygdsförening,
- Bålsjöns vattenvårdsförening,
- LRF,
- Kilaåns regleringsföretag,
- Ålberga Bruk AB,
- Enskilda lantbrukare,
- En enskild intressent som bor i avrinningsområdet,
- Kiladalens församling,
- Lovanggruppen,
- Kiladalens vattenvårdsförening,
- Sportfiskarna och
- Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund